Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gazely

5. 6. 2011

Gazela Grantova se vyskytuje ve východní Africe. Najdeme ji v Keni, Tanzánii a Ugandě. Žije na otevřených planinách a v travnaté buši. Preferuje oblasti bez vysoké trávy. Gazela Grantova je jedna z největších gazel. Mají štíhlé tělo a dlouhé nohy. Jsou to ladní a rychlí běžci. Samci jsou větší než samice a obě pohlaví mají rohy, které jsou u samců lyrovitého tvaru, dlouhé a silné a u samic jsou kratší a slabší. Srst je krátká a hladká, má pískově červenavou barvu, na bocích mají samice tmavé pruhy, které u samců nejsou tak výrazné. Břicho až po kořen ocasu a vnitřní strany nohou jsou bílé. Na stehnech má černé pruhy. Bílé pruhy jsou po obou stranách hlavy. Mají velice dobré smysly a využívají na svoji ochranu zrak, čich i sluch.

Gazely žijí ve stádech většinou o 15-25 kusech. Každý samec se snaží zabrat kus pastviny pro sebe, kterou si pak hlídá jako svoje teritorium. Je to pro něj velmi důležité, protože samice se páří pouze se samci,k teří mají vlastní teritorium. Většina samců zůstává bez teritoria a ti kteří ho vybojovali mají právo na samice a páření. Samci bez teritorií se sdružují do pánských stád a zkouší získat samice. Gazela spásá távu a je dobře přizpůsobena pro přežití v období sucha, kdy může okusovat i listí. Nepotřebuje pravidelně pít.

Vrcholy rozmnožování v Serengeti nastávají mezi prosincem a únorem a mezi srpnem a zářím.Samice rodí mláďata mimo stádo a asi za 4-6 týdnů se ke stádu znovu připojuje. Mládě je odstaveno zhruba v 6 měsících, ale svazek matka - kolouch přetrvává až do dospívání. Samci se snaží získat co nejvíc samic. Vobdobí páření nedělají téměř nic jiného kromě hlídání samic na svém teritoriu, které může mít kolem 500 m². Při boji o teritorium se snaží vyhnout opravdovému střetu, snaží se vše vyřešit pouhou demonstrací síly.

gazela.jpg

Gazela Thomsonova je rozšířena ve východní Africe, ve střední, jižní a jihozápadní Keni a Tanzánii. Žije na travnatých pláních. Je to menší druh gazely. Její tělo je štíhlé a je hbitá a rychlá.Samci mají větší a silnější rohy lyrovitého tvaru, samice mají malé růžky. Srst je krátká a tmavší než u gazely Grantovy, s kterou jsou si na větší vzdálenost podobné. Má zlatohnědé až červenohědé zbarvení, na bocích mají obě pohlaví tmavě hnědé až černé pruhy. Břicho a vnitřní strana nohou, jsou bílé. Bílá barva nepřechází přes kořen ocasu. Na horní straně čenichu má podélný černý pruh a kolem očí bílé kroužky navazující na bílé pásy po stranách čenichu.
Gazely Thomsonovy žijí ve stádech, která můžou mít 200 členů, ale v případě migrace i několik tisíc jednotlivců.

Samci jsou silně teritoriální. Tato gazela je často lovena predátory.
Gazela Thomsonova spásá z 90% převážně nízkou trávu.
Preferuje svěží a zelenou trávu a na rozdíl od gazely Grantovy, je i více závislá na pravidelném pití.

Samci si mezi sebou vybojují teritoria a ty pak hájí a hlídají před ostatními samci. Samec bez teritoria většinou nemá nárok na samice, které si vybírají samce s územím a s nimi se pak i páří. Boje bývají tvrdé, samci zpočátku sílu pouze demonstrují, ale nemají vůbec daleko ke skutečnému boji, kdy do sebe soupeři bijí hlavami. Denně bojují, aby si udrželi svoje území. Před samotným pářením je období námluv, které může trvat mezitím 5 a 45 minut. Během této doby samec honí samici než mu samice povolí spojit se s ní. Samice může mít mládě i 2x ročně. Při porodu je samice s mládětem sama a připojí se ke stádu po přibližně 3-4 dnech. Mládě je schopné několik minut po porodu běhat. Odstavuje ho ve 4 měsících.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< říjen / 2017 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 126657
Měsíc: 1711
Den: 66

 
 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA